Hari-hari dalam minggu ni Cik Mun buat masak lemak kuning. Nak buat camner. walaupun Cik Mun tak suka, ada ramai peminat kat rumah tu. Buat je lah. Janji orang-orang yang Cik Mun sayang semua puas makan. Ni resepinya. Jom le kalau nak `try'...
Bahan-bahan:
- Udang 100 gram
- 10-15 batang kacang pin
- 4 inci carot
- 300 ml pati santan kelapa
- 1 keping asam keping
- Garam secukup rasa
- Serai*
- 2 labu bawang merah kecil*
- 1 ulas bawang putih*
- 2 biji cili padi*
- 2 tangkai cili kering*
- 1/2 teh sudu belacan*
Cara-cara memasak:
- Di dalam satu periuk masukkan bahan tumbuk dan sayur-sayur yang telah dipotong dan dibersihkan.
- Tuangkan 200 ml air bersama-sama santan, asam keping dan garam. Tunggu hingga mendidih.
- Setelah mendidih, masukkan udang dan angkat setelah udang nampak kemerahan.
- Angkat dan hidangkan dengan nasi panas.
- Saiz hidangan untuk 6 orang.
- Jika memasak lauk bersantan, guna api kecil dan selalu mengacaunya bagi mengelakkan santan bergentel/pecah minyak.
- Diingatkan juga agar jangan memasak terlalu lama bagi mengelakkan keadaan di atas.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan