Isnin, 22 September 2014

Udang Goreng Kunyit Simple

Bosan asyik semenjak dua menjak ni beli kat kedai. Teringin nak masak tapi malas. Kita masak yang simple-simple je lah! Semua orang pun konpem reti masak yang cam gini-gini kan? pejam mata je..

Tapi Cik Mun nak `share' jugak kat sini sebab nanti-nanti Cik Mun nak tegok bila  rasa tension  kat opis. Kalau nak tahu, bahan-bahan dan cara memasak seperti kat bawah ni...

Bahan-bahannya:

300 gm udang putih
1 biji bawang besar
1 biji cili besar
Garam secukup rasa
1/2 sudu serbuk kunyit
Minyak secukupnya untuk menggoreng


Cara-cara memasaknya:

  1. Salutkan udang dengan garam dan serbuk kunyit.
  2. Goreng udang di dalam minyak panas bersama-sama dengan bawang dan cili besar.
  3. Tunggu hingga udang masak- kulit udang bewarna merah- dan bawang layu - Lebih kurang 2 minit. (Masa bergantung kepada saiz udang. Kalu udang kecil kurangkan masa)
  4. Angkat dan hidangkan bersama nasi panas. (Makan dengan kicap lagi sedap wo....) 

Saiz hidangan: 1 org makan


Tiada ulasan:

Catat Ulasan