2 - 3 hari kebelakangan ni anak-anak Cik Mun kena serangan cirit birit dan muntah-muntah je. Susah hati Cik Mun bila tengok keadaan mereka. Nasihat doktor supaya kurangkan makanan yang berlemak, pedas dan berempah. Itu lah yang Cik Mun masak sup ni. Kira dalam seminggu ni asyik makan sup je la. Ada yang beli dari kedai, tapi yang ni Cik Mun masak sendiri. Kalau orang dewasan yang nak makan, boleh je nak ubahsaui ikut tekak. Makan nasi bersama sup ni yang diperah asam limau lagi ke, tambahnkan sambal kicap/sos cili lagi ke... terpulang cara mana yang manaikkan selera. Janji perut jangan kosong sebab kalau tak, yang sakit akan lagi bertambah sakit. Bahan-bahan dan cara memasaknya seperti di bawah ni...
Bahan-bahannya:
2 ketul ayam (Bahgian dada- potong dadu kecil)
1 keping `fish cake'
3 inci caret/Lobak merah
1 biji kentang
1 ulas bawang putih
1 biji bawang merah
2 biji kacang buncis
sedikit bunga kubis
1 uncang sup bunjut (Cik Mun guna Jenama Adabi)
1 sudu serbuk sedap rasa (jenama maggie)
1 sudu serbuk sedap rasa (jenama maggie)
Cara-cara memasaknya:
- Tumiskan bawang putih, bawang merah dan halia yang telah dimayang halus bersama dengan sup bunjut hingga naik bau.
- Masukkan air (ikut banyak mana kuah dikehendaki), lobak merah, kentang dan serbuk sedap rasa. Tunggu hingga lobak merah dan kentang separuh empuk.
- Masukkan pula kacang buncis dan bunga kubis dan tunggu hingga empuk. (Pada masa ini, kentang dan caret akan empuk juga)
- Masukkan ayam. Cukup sekadar 1 minit. (Jika terlalu lama, ayam akan keras kerana `overcook').
- Siap dihidangkan bersama dengan nasi panas.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan