Banyak sangat roti yang dah nak expired. Asyik-asyik makan roti dengan jem je, dah jemu agaknya husband dan anak-anak ni. Cik Mun pun melaram la roti ni cuba buat puding riti kastad pulak. Bukan susah pu.
Resepi ni Cik Mun ambil dari blog http://www.kujie2.com. Terima kasih banya-banyak atas perkongsian ilmu yang Allah bagi tu. Izinkan Cik Mun copy paste dan olah ikut selera anak tekak sendiri ye...
Kalau nak tahu versei yang Cik Mun buat, sila tengok lagi dan lagi kat bawah ni. Gambar pun ada...
Nampak sedap tak?
`Close up'! Sedap dan `marbeles'...
Sebelum dimasak. Kaler tak berapa nak cantik lagi...
Selepas dimasak. Rangup di luar, lembut di dalam!
Kuah yang dibuat. Gunakan periuk dan pemukul bercabang ni je....(tak tahu nama) senang dan cepat!
Adik Iman makan hingga menjilat jari...
Mangkuk A
- 8 keping roti
- 2 cawan susu segar
Carikkan
roti dan rendam dengan susu 30 minit.
Satu
bekas untuk roti yang direndam susu dan satu lagi campuran gula, butter, telur,
tepung jagung dan esen vanila.
Mangkuk B
- 4 sudu besar gula
- 2 sudu besar butter
- 2 biji telur
- 1 sudu teh tepung jagung
- esen vanila
Pukul
hingga sebati.
Campur
kesemua bahan Mangkuk A dan B. Boleh camput kismis, chip cokelat,
buah-buahan seperti pisang, strawberry. (Cik Mun guna kismis je...)
Bakar
selama 30 minit atau hingga masak dengan suhu 180°C
Biarkan
sejuk.
Bila nak
makan, hidangkan dengan sos kastard.
Puding
Roti ni nipis, sebab saya guna loyang yang besar. Sos Kastard pula memang
pekat, kalau nak cair pun boleh, ikut kesukaan masing-masing.
Cara Buat Sos Kastard
- 1 tin susu cair
- 2 sudu besar gula
- 2 sudu tepung kastard
Tiada ulasan:
Catat Ulasan