Ahad, 28 September 2014

Ayam Masak Lemak Kuning Sama Kentang

 Perasaan malas masak menguasai diri ini. Perasaan malas nak pergi ke kedai beli lauk siap pun ada jugak. Pendek kata sekarang ni Cik Mun memang malas tahap gaban sangat. Maka, terhasillah masakan yang senang sangat ni...

Bahan-bahan tumbuk ni memang dah lama Cik Mun buat. Minggu lepas lagi. Al kisahnya Cik Mun bersihkan kawasan belakang rumah. Tempat semua tananam herba ditanam. Banyak serai yang Cik Mun dapat. Ada yang disedekahkan pada jiran-jiran dan selebihnya Cik Mun buat awas untuk simpanan Cik Mun gunakan bila nak masak. Selain daripada rumpunan serai yang Cik Mun bersihkan, Cik Mun korek jugak lengkuas dan bersihkan apa-apa lagiyang patut. 

Ok lah. Dah banyak sangat serai dan lengkuas, Cik Mun pun buat awas yang mana awas tu sesuai untuk guna untuk buat pelbagai jenis masakan. Antara masakan yang sempat Cik Mun buat seperti kat bawah ni. Kalau nak tahu bahan-bahan dan cara memasaknya, tengok kat bawah ni...


Bahan-bahan

1/2 ekor ayam (450gm)2 sudu teh serbuk kunyit
2 biji kentangsecekak soo un
300ml pati santan1 batang serai (dititik)*
4 biji cili padi (jika suka pedas boleh tambah lagi)*
¼ sudu teh belacan*
3 biji bawang merah*1 ulas bawang putih*
1/2 inci lengkuas *
perasa (optional)


Cara-cara memasaknya:


  1. Dalam satu bekas, satukan semua bahan  yang bertanda * dengan kentang dan ayam.
  2. Tunggu hingga ayam dan kentang empuk. Masukkan soo un dan santan. Sentiasa kacau untuk elakkan santan bergentel.
  3. Perasakan dengan garam dan perasa secukupnya.
  4. Angkat dan hidangkan dengan nasi panas beserta ulam-ulaman mentah.
Saiz hidangan untuk 4 orang.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan