1 ekor Ikan masin isi sederhana besar (ada tulang sikit-sikit)
2 biji cili besar
1 biji bawang besar
Asam jawa secukupnya
sedikit perasa Ajinomoto
Minyak untuk menggoreng
Cara Memasaknya:
- Ikan masin direndam dan ditukar airnya 2-3 kali bagi membuang masin.
- Ikan masin digoreng, ketepikan.
- Menggunakan minyak yang sama, goreng bawang besar (dipotong bulat) dan cili besar (dipotong serong) hingga kelayuan. Masukkan ikan masin, perahan air asam jawa dan perasa ajinomoto.
- Rasa dan tambahkan apa yang perlu. Tapi jangan ditambah garam kerana setelah lama dibiarkan, rasa masin sendiri akan diterbitkan oleh ikan masin.
- Angkat dan hidangkan bersama dengan nai panas dan ulam-ulaman segar.
- Saiz hidangan untuk 4 orang.
Cara terbaik masak:
Gunakan api kecil dan masak lama sedikit dengan api kecil hingga ikan masin habis mengeluarkan masinnya. Setelah itu, barulah adjust rasa masam asam jawa.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan