Isnin, 25 November 2013

Bendi Goreng Belacan


 Cik Mun ke Pasar Lenggong dengan penuh bersemangat kelmarin. Tengok orang sayur beli bendi Cik Mun pun beli jugak. Hajat dihati nak buat kari ikan dicampur bendi-lah kononnya. Tapi bila tengah hari Cik Mun makan kat kantin pejabat, makan kari jugak. Tak kan lah malam pun nak masak bendi jugak. Memandangkan bendi sahaja yang dibeli sebagai sayur pada hari tu, Cik Mun pun menggodek peti ais. Rupanya godekan tu berhasil bila ternampak ikan bilis, cili besar. Apa lagi...terfikirlah resepi yang ntah apa-apa ni. Tapi percayalah! Seeee...dap...! En. Husben cakap Nak lagi!  Resepi seperti di bawah.


Bahan-bahan

8-10 biji kacang bendi
1 biji cili besar
*Ikan bilis
* 1 sudu teh belacan
* 6 biji cili padi (boleh diadjust ikut kepedasan dikehendaki)
* 1 ulas Bawang putih
* 2 ulas bawang merah
3 sudu besar minyak untuk menumis
Garam dan air asam jawa secukup rasa.

* Semua bahan ditumbuk. Tak perlu lumat sangat.


Cara memasaknya

  1. Tumiskan semua bahan tumbuk hingga naik baunya. 
  2. Masukkan bendi, cili besar, garam dan air asam jawa secukupnya.
  3. Sedia dihidangkan.
Cik Mun sukakan kerangupan bendi ni bila ianya dimakan. Tapi kepada sesiapa yang sukakan bendi yang lembut dan berair sedikit, maka boleh tambahkan air sebagai kuah sebanyak mana yang disukai...
Selamat mencuba...


Tiada ulasan:

Catat Ulasan