Bak pepatah lama melayu ada yang mengatakan.. Jangan jadi kaduk naik junjung. Tapi bagi Cik Mun dalam kes ni lagi Cik Mun suka. Banyak la Cik Mun boleh makan ulam kaduk kalau sampai ke junjung naiknya. Ulam ni Cik Mun petik dari belakang rumah je. Tanah untuk berkebun ulam-ulaman ni tak lah sebesar mana, tapi cukup untuk keluarga Cik Mun.
Secekak pucuk kaduk yang telah disiang.
Wajah kaduk yang telah direbus. Rebus kejap je tau,
lebih kurang 30 saat dalam air menggelegak.
Sambal belacan sebagai Air cincahnya.
Yang rebus-rebus tu Cik Mun `confirm' semua orang tahu. Tapi kalu nak buat air cincahnya, macam biasa la...Rupa sambal belacan yang Cik Mun buat cam gini...
Bahan-bahan:
Semua bahan-bahan ni ditumbuk
- Cili padi 3 biji (Kalau nak pedas boleh tambah lagi)
- 8-10 ekor ikan bilis
- 1/2 sudu teh belacan
- 1/2 sudu teh garam
- Perasa ajinomoto (Cik Mun tak letak sebab ikan bilis dah manis)
- 1/2 sudu teh gula
Makan pulak dengan ikan masin kedera + ikan temenung goreng...nyum nyum nyum...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan