Jumaat, 26 Jun 2015

Jenis-jenis Tepung Beras Dan Kesesuaiannya.

 Gambar jenis-jenis tepung beras di pasaran.
(gambar amik kat gugle...)

Cik Mun ada ternampak post ni kat FB. dipostkan oleh Cik
 Suhana Mohamad Arbi yang rasanya dia puan ambil dari  : shared Kakinovel's photo.

 Sebab malas nak taip balik kan. Cik Mun copy & paste je...Ini pun sebagai rujukan Cik Mun jugak di kemudian hari. Tapi, benda yang baik elok dikongsi reramai kan.

Ilmu...Ilmu...Ilmu....Cik Mun baru tahu..selama ni hentam je ambik mana pun asalkan namanya tepung beras....hihihi...

TEPUNG BERAS..

yang patut anda tahu bila nak membeli...
Ada pelbagai jenis tepung beras.. pasti ada yg tak terfikir apa bezanya...bagi kita asal tepung beras semuanya sama
Ada 3 jenis tepung beras yg berlambangkan gajah..tepung beras biasanya asal di perbuatkan dari negara thailand...
Pasti ada yg tak perasaan kan
Hari ni kami akan terangkan apa fungsi tepung beras mengikut lambang gajah yg ada

TEPUNG BERAS CAP 1 GAJAH
*Sangat sesuai untuk mengoreng..seperti buat adunan utk goreng pisang..keledek...keladi..cempedak...adunan gorengan ikan...seperti goreng mamak..goreng berempah...
*tepung ini sangat ranggup
*sesuai untuk buat rempeyek..dan tumpi kacang hijau@dhall

TEPUNG BERAS CAP 3 GAJAH
 
*sangat sesuai untuk kuih2 tradisional seperti contoh kuih kuci...kuih apam beras eno...dan pelbagai lagi jenis kuih
*ia menghasilkan kuih yg lembut dan berkilat

TEPUNG BERAS CAP 5 GAJAH
 
*sesuai untuk membuat mee laksa dan pelbagai jenis mee
*sebab ia lebih kental

TEPUNG BERAS CAP TERATAI

*Sangat sesuai membuat rempeyek dan apam.
*kalau buat apam rasa tepung nya kurang
*jika buat rempeyek dan tumpi sangat2 ranggup



Tiada ulasan:

Catat Ulasan