Gambar 1 : Pinggan ni masa makan kat rumah.
Gambar 2 : Rasanya lemak-lemak manis gitu.
Gambar 3 : Sebab banyak jugak yang dapat, sempat la bawak
ke pejabat dan makan dengan kengkawan.
Gambar ni dah lama terperuk. Baru sekarang nak `update' gara-gara sibuk memanjang dengan tugasan yang boss beri. `Anyway', kali ni nak kongsi pasal Puding Karamel Gula Hangus Beroti. Anak kedua Cik Mun suka sangat makan puding ni. Boleh kenyang juga. Pulak tu bila makan `time' puding ni sejuk. Lagi la laris je. Pada sesapa yang nak cuba, resepi dan cara buatnya seperti di bawah ni ye!
1 sudu serbuk agar-agar
200ml air (lebih kurang 1 cawan)
3 sudu susu pekat
2 sudu milo
2 keping roti (Cik Mun gunakan roti gardenia)
1 biji telur gred C
1 sudu margerin
1/2 sudu teh esen vanila
1 sudu gula putih*
50ml air panas*
* Bahan-bahan untuk buat gula hangus
Cara Memasaknya:
- Masak gula di atas api hingga perang (manandakannya hangus, tapi jangan ter'over hangus), dan masukkan air panas. Ketepikan.
- Masukkan susu, telur, roti dan air ke dalam blender dan kisar hingga halus. ketepikan.
- Dalam satu bekas, masukkan bahan kisar, serbuk agar-agar, margerin dan esen vanila. Masak hingga mendidih.
- Dalam bekas/acuan yang dikehendaki, tuang adunan dan biarkan hingga sejuk sebelum dimasukkan ke dalam peti ais.
- Bila dah sejuk, taburkan dengan milo di atasnya dan masukkan ke dalam perti sejuk.
Saiz hidangan untuk 4 orang
Tiada ulasan:
Catat Ulasan