Gambar 1 : Pizza mini siap dimasak.
Gambar 2 : Pizza yang siap di letak filling/inti.
Dalam kesibukan hari minggu menyediakan juadah wajib (pada takrifan Cik Mun ialah juada pada makan tengah hari dan malam- sebab waktu yang lain ada yang beli je...) pada hujung minggu, kena lah jugak melayan tekak anak-anak yang nak beropmputeh, makan cheese berbagai ni.
Dah lama tak buat pizza, makannya terasa-rasa je tekak ni nak makan. Bila buat sendiri, segala benda mak nenek filling./inti yang sedap tu taruk kasi banyak-banyak atas pizza tu. Tak cukup lagi? Kasi cincah dalam lain piring pulak. Puas hati... biar badan naik bagai dipam pam....
Gambar 3 : Pizza dan cheese sebanyak-banyak-banyaknye..........
muhahaha....
Kalau nak jadikan Pizza ni satu realiti untuk kunyahan, meh buat sendiri. Kalau tak nak buat, boleh beli je.. hahaha
Resepi dan bahan-bahan seeprti di bawah.Checkidaout
Bahan-bahannya membuat doh:
250 gm tepung gandum
2 biji kentng saiz sederhana besar.
1 sudu makan margerin
1 sudu makan gula putih*
1 sudu teh garam*
1 sudu makan yis/mauripan*
40 ml air suam*
Semua bahan bertanda * dibancuh bersama-sama dan dibiarkan anggaran 4-8 minit hingga kembang.
Bahan-bahan filling:
- Rendang ayam (boleh rujuk entry Cik Mun yang ni...http://cikmooon.blogspot.com/2013/09/rendang-ayam-ala-ala-satay.html @ apa-apa je filling yang disukai tekak korang...
- Sosej pun boleh campak jugak
- Nak pedas boleh kasi tambah sos cili lagi...
- Apa-apa je lagi yang korang suka pun boleh humban..
Cara-cara memasakknya:
- Kentang yang dikupas kulitnya direbus hingga empuk dengan secubit garam dan dilenyekkan. Ketepikan.
- Semua bahan doh dicampurkan bersama dengan bahan yang dibancuh dan diuli hingga tidak melekit. Jika air susu tidak mencukupi, masukkan air biasa yang agak suam-suam kuku tu.
- Rehatkan 45 minit-1 jam hingga doh naik hingga 2 kali ganda dari saiz asal. (Tutup dengan `kitchen towel' bersih yang lembap untuk elakkan bahagian atasnya kering).
- Setelah naik 2 kali ganda (anggaran masa 30-45 minit) kukus dalam periuk pengukus hingga masak. Anggaran mengukus masa 40 minit/bergantung kepada ketebalan/sebesar mana bentuk pizza pau yang dibuat.
- Setelah masak, sejukkan sedikit dahulu sebelum pizza pau ini dipotong secara datar pada bahagian tengahnya.
- Sapukan mayonise, letakkan inti rendang/apa-apa saja inti yang disukai.
- Sudahi dengan taburan cheese yang banyak dan taburan serbuk oregano di atasnya.
- Kukus sekali lagi hingga cheese cair.
- Angkat dan hidangkan bersama air kopi/bekarbonat. Sure rasa macam makan kat pizza restoren je...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan