Gambar 1 : Kalau Cik Mun makan sorang pun tak cukup.
Bahan-bahannya
1 biji ubi kayu besar (+/-1 kg)
15-20 biji cili kering*
2 biji bawang besar*
3 biji bawang kecil*
6 sudu gula
1 sudu gula merah
garam secukupnya
1 keping asam keping
Semua bahan bertanda * hendaklah diblender hingga hancur.
Cara-cara Memasaknya:
- Kupaskan ubi kayu, basuh dan toskan hingga kering airnya.
- Gunakan penyagat, sagat nipis ubi kayu.
- Gorengkan hingga rangup/kekuningan ubi kayu tersebut. Angkat dan ketepikan.
Gambar 1 : Bahan basahnya: ubi kayu
Gambar 2 : ubi kayu siap dikupas
Gambar 4 : Jangan letak terlalu banyak hirisan ubi. Kasi ngam ngam je...
Gambar 5 : Ubi goreng pon sodap!
Gambar 3: Kasi kuah salut pedas `sweet sweet sour'!
- Dalam kuali yang lain, panaskan minyak. Tumis semua bahan blender hingga pecah minyak.
- Masukkan asam keping, gula, garam dan gula merah. Kacau selalu bagi mengelakkanya hangit di dasar.
- Masukkan ubi yang telah digoreng dan sebatikan dengan kuah cili.
- Angkat dan sedia dihidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan