Gambar 1 : Asam Pedas Ikan Temenung Sardin
kegemaran suamiku...
Dua tiga minggu ni rasa nak makan benda yang `simple-simple' je. Kalau masak pun nak yang `simple simple' jugak. ha, memang kena la dengan masakan Asam Pedas Ikan Temenung Sardin ni. Dah ada ikan sebagai sumber proteinnya dan sayur bendi. Lengkap. Tak payah nak masak sampai 2 tiga lauk. Tapi.. kena stanby juga untuk anak-anak karang, goreng telur/ayam je la..sebab mereka kurang makan ikan.
Tak yah celoteh panjang-panjang, kalaun ak tahu resepi dan bahan-bahan seperti di bawah ni.
Bahan-bahannya:
4 ekor ikan temenung sardin
3/4 camca besar pes asam jawa
1 kuntum bunga kantan, belah 2
1 batan serai (dititik)
1 genggam ikan bilis
4 sudu makan cili kisar
8 biji bendi
1 biji buah tomato (belah 4)
Garam secukup rasa
1/2 sudu makan gula
Perasa (optional)
Air secukupnya
Bahan-bahan tumbuk halus
1 camca teh lada hitam
1 biji bawang merah kecil
2 ulas bawang merah
1/4 inci kunyit hidup
1/2 inci belacan
Cara memasaknya:
- Panaskan minyak dalam periuk (anggaran 4 sudu makan). Tumis serai dan bahan-bahan tumbuk hingga garing/harum baunya.
- Tambah cili kisar, kacau dan masak hingga naik minyak. Kacau sentiasa. Masukkan pes asam jawa dan kacau rata lagi.
- Tuang air secukupnya (sebanyak mana kuah dikehendaki), kacau dan biar mendidih. Masukkan bunga kantan dan bendi. Tunggu hingga agak empuk dan masukkan ikan temenung sardin.
- Masukkan garam dan perasa hingga cukup rasa. Masukkan juga sedikit gula. Masak sekejap lagi, rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi panas, ulam-ulaman dan keropok goreng.
Saiz hidangan : 4 orang makan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan