Khamis, 12 Mac 2015

Udang Goreng Simple Sedap Cepat

Masakan yang Simple Senang Sedap

Dah bosan asyik makan ikan je memanjang minggu ni. Tukar selera pulak. Konpem semua orang tahu nak masak.. Tapi Cik Mun nak menyemak juga `post' kat blog ni... Kot-kot ada yang ketandusan idea nak masak ape malam ni...

Walaupun senang, `simple' dan cepat, habis jugak nasi seperiuk. Magis air tangan isteri, ibu dan wanita bekerjaya ni. Ngeh ngeh ngeh...Tapi kena la ada lauk pauk lain jugak kan...

Resepi `simple' gila macam kat bawah ni...


Bahan-bahannya:

500gm udang sederhana besar
1 biji bawang besar
3 biji cili besar merah
2 sudu teh serbuk kunyit
Garam secukupnya
Perasa (Optional)
Minyak secukupnya untuk menumis


Cara-cara Memasaknya:

  1. Gaulkan udang dengan garam, perasa dan kunyit.
  2. Gorengkan hingga separuh masak (1-2 minit sahaja)
  3. Masukkan bawang dan cili besar. Tunggu hingga bawang layu sedikit.
  4. Angkat dan hidangkan dengan lauk pauk lain dan nasi panas.
Saiz hidangan : 3 orang makan.

Tips masak udang ; Jangan lama sangat menggorengnya atas api. Jika tidak, isi udang akan `overcooked' dan keras bila nak makan...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan