Gambar : Terung masak tausoo pedas kegemaran `husband'ku...
Mesti pening kepala nak masak / pilih jenis sayur yang nak dimasak / dihidang kepada orang yang bukan penggemar sayur kan? Inilah yang dialami oleh suri-suri rumah yang hari-hari masak.. ketandusan idea kadang-kadang nak masak kan?
Makanya... Cik Mun nak `post' kan masakan berterung ni dalam bog Cik Mun.. (Orang lain pun dah pernah buat la...) selalunya orang buat pejeri.. Apa kata kalau kita `try' pula buat masak taucoo pedas... Kot-kot la siapa yang tak makan terung nak suka hidangan ni... tak cuba tak tahu...
Untuk bahan masakan dan cara memasaknya... lihat di bawah ni ok...
Bahan-bahannya:
1 biji terung (belah dan potong serong)
2 biji bawang merah *
10 - 13 ekor ikan bilis *
1 ulas bawang putih *
1 sudu teh serbuk belacan / sedikit belacan biasa *
1 sudu makan taucoo
2 sudu makan cili kering kisar
Minyak secukupnya untuk menumis
Bahan-bahan bertanda * ditumbuk kasar
Cara-cara Memasaknya;
- Tumiskan bahan-bahan bertanda * hingga garing / naik baunya
- Masukkan taucoo dan cili kisar hingga pecah minyak.
- Masukkan terung, garam dan perasa serta air secukupnya sebagai kuah.
- Tunggu hingga terung empuk.
- Angkat dan sedia dihidangkan dengan nasi panas dan lauk-lauk lain.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan