Sabtu, 14 Mac 2015

Terung Masak Taucoo Pedas

Gambar : Terung masak tausoo pedas kegemaran `husband'ku...

Mesti pening kepala nak masak / pilih jenis sayur yang nak dimasak / dihidang kepada orang yang bukan penggemar sayur kan? Inilah yang dialami oleh suri-suri rumah yang hari-hari masak.. ketandusan idea kadang-kadang nak masak kan? 

Makanya... Cik Mun nak `post' kan masakan berterung ni dalam bog Cik Mun.. (Orang lain pun dah pernah buat la...) selalunya orang buat pejeri.. Apa kata kalau kita `try' pula buat masak taucoo pedas... Kot-kot la siapa yang tak makan terung nak suka hidangan ni... tak cuba tak tahu...

Untuk bahan masakan dan cara memasaknya... lihat di bawah ni ok...


Bahan-bahannya:

1 biji terung (belah dan potong serong)
2 biji bawang merah *
10 - 13 ekor ikan bilis *
1 ulas bawang putih *
1 sudu teh serbuk belacan / sedikit belacan biasa *
1 sudu makan taucoo
2 sudu makan cili kering kisar
Minyak secukupnya untuk menumis

Bahan-bahan bertanda * ditumbuk kasar



Cara-cara Memasaknya;


  1. Tumiskan bahan-bahan bertanda * hingga garing / naik baunya
  2. Masukkan taucoo dan cili kisar hingga pecah minyak.
  3. Masukkan terung, garam dan perasa serta air secukupnya sebagai kuah.
  4. Tunggu hingga terung empuk.
  5. Angkat dan sedia dihidangkan dengan nasi panas dan lauk-lauk lain.
Saiz hidangan : 2 orang makan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan