Gambar 1 :Tak sempat nak melawa. Snap dalam kuali je lah!
Gambar 2 :Walaupun gambar tak cantik, tetap kena makan sampai habis licin.
Berhujung minggu dengan keluarga sememangnya `best'. Timbul macam-macam idea nak masak. Terutama sekali benda yang susah nak jumpa kat kedai makan. Al-maklumlah, tempat yang Cik Mun duduk ni pekan kecil je... pilihan kedai makan tu tak banyak, menu masakan yang disediakan juga agak terhad. Balik-balik, kedai yang sama je... lauk pauk pun lebih kurang sama je...
Makanya... kalau hujung minggu tu mula lah nak masak yang bukan-bukan ikut selera tekak sendiri... Kali ni Cik Mun buat Masak Lemak Kuning Ketam Sama Rebung. Nak tahu resepi dan cara memasaknya, tengok kat bawah ni...
Bahan-bahannya:
4 ekor ketam / 500 gm (sederhana besar)
1 sudu teh serbuk kunyit
1 keping asam keping
200ml santan pekat
5 helai daun kesom.
1 keping asam keping
200ml santan pekat
5 helai daun kesom.
1 batang rebung segar/jeruk
1 batang serai *
3 biji cili padi (kalau suka pedas boleh tambah lagi)*
2 biji bawang kecil*
1/4 biji bawang besar*
1 batang serai *
3 biji cili padi (kalau suka pedas boleh tambah lagi)*
2 biji bawang kecil*
1/4 biji bawang besar*
1 ulas bawang putih* (tak nak letak pun ok...)
Garam secukup rasa.
Perasa (optional)
Bahan yang bertanda * diblender/ditumbuk hingga halus.
Cara-cara memasaknya:
- Celurkan rebung dengan air bergaram hingga empuk dan buang airnya. Kalau rebung tu rebung jeruk, tak perlu tambah garam lagi pada air rebusan tu.
- Dalam satu kuali, masukkan sedikit air (anggaran 1 cawan), bahan kisar, asam keping, serbuk kunyit dan daun kesom dan tunggu hingga mendidih.
- Masukkan ketam, santan, perasa dan garam. Kacau selalu bagi mengelakkan santan bergentel.
- Sedia dihidangkan, lagi `best' kalau dapat makan dengan sambal dan ulam-ulaman besera nasi panas....
Tips : rebung dicelur terlebih dahulu untuk membuang rasa payau pada rebung tu...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan