Banyaknye.................. donut ni pakai bedak!
Cik Mun selalu buat Pizza. Tapi tak kan nak makan pizza sampai termuntah kan? Nak uli doh pula (kalau 1/2 kilo tepung) tak berapa pandai nak budget, kalau nak buat 2 dulang pizza je (ukuran 10 inci), ada pulak tepung yang terlebih. Makanya, Cik Mun pun datanglah ideanya nak cuba gunakan `dough' yang sama, buat donut pula. Hasilnya... Alhamdulillah menjadi.. satu piza yang pedas dan satu donut yang manis...
Cik Mun suka donut ni sebab kulit luarnya ianya rangup kalau makan`time' panas-panas. Makan kat luar rumah, `time' petang, angin sepoi-sepoi bahasa. Nak letak coklat sebagai ganti gula pun boleh...Ikut suka tuan punya tekak .
Kalau nak cuba.. resepi ni Cik Mun `copy paste' dari Blog Cik Mun gak.. seperti berikut:
Bahan-bahannya:
- 500gm tepung gandum
- 2 biji kentang saiz sederhana besar.
- 1 sudu makan margerin
- 1 sudu makan gula putih*
- 1 sudu teh garam*
- 1 sudu makan yis/mauripan*
- 150ml air suam/susu sejat*
Cara-cara memasakknya:
- Kentang yang dikupas kulitnya direbus hingga empuk dengan secubit garam dan dilenyekkan. Ketepikan.
- Semua bahan doh dicampurkan bersama dengan bahan yang dibancuh dan diuli hingga tidak melekit. Jika air susu tidak mencukupi, masukkan air biasa yang agak suam-suam kuku tu.
- Rehatkan 45 minit-1 jam hingga doh naik hingga 2 kali ganda dari saiz asal. (Tutup dengan `kitchen towel' bersih yang lembap untuk elakkan bahagian atasnya kering).
- Setelah naik 2 kali ganda, buangkan angin dan canaikan untuk diterap bulat dan lubang di tengahnya. Tunggu lagi hingga lebih kurang 30 minit.
- Setelah 30 minit/kembang 2 kali ganda dari saiz asal terapan donut tu, angkat goreng dalam minyak secara tenggelam hingga kekuningan dan masak.
- Angkat dan taburkan dengan gula halus/coklat.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan