Semperit yang dah siap letak dalam bekas. Yang ni nak bawak ke pejabat.
Dah bersawang rasanya blog ni tak ber`update'...rasanya dah 2 bulan kot. Kena `mood' malas...Cik Mun sebenarnya masih masak. Tapi nak menaip ni yang malas...
Semperit ni belum dibakar lagi...kasi testing bakar guna pemanggang ajaib. Cik Mun bakar api kecil 8-10 minit juga bergantung kepada tebal biskut. (tak disyorkan kaedah ni sebab pengalamannya, lembik di tengah)
Takpe lah, memandangkan menjelang Tahun Baru Cina Tahun 2015 ni adik beradik Cik Mun nak datang, Cik Mun pun tumpang semangat tu, buat biskut raya Cina... BISKUT SEMPERIT a.k.a Biskut Dahlia kot?
Biskut ni pulak nak bakar pakai oven je...suhu dan masa, 160o celcius selama 8-10 minit bergantung pada ketebalan biskut dan jenis oven. (Yang ini disyorkan kaedahnya...)
Kalau nak `try' version yang Cik Mun punya, resepi dan cara-cara membuatnya seperti di bawah ni...
Bahan-bahannya;
1 ½ butter
2 cawan
tepung gandum
½ cawan
tepung kastad
1 cawan gula
(diblender halus)
3 titik
pewarna kuning (`yellow egg’)
Secubit
garam
Pewangi pisang
(sebab esen Vanila Cik Mun dah abis)
Kuning telur
Ceri (untuk hiasan)
Cara-cara
Membuat/memasak:
- Dalam satu bekas, satukan gula, butter, garam, kuning telur dan `yellow egg’. Pukul hingga semua bahan sebati serta gula dan butter kembang. (Anggaran kira-kira 8-10 minit).
- Masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis.
- Rehatkan adunan. Tapi kalau nak buat terus pun bon boleh juga...
- Terapkan/picitkan ikut besar/nipis biskut dikehendaki.
- Hiaskan dengan ceri merah/hijau...
- Bakar dalam oven dengan suhu 160o celcius selama 5-8 minit bergantung pada jenis oven dan ketebalan biskut semperit yang dibuat.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan