Pernah makan betik masak pelbagai sikit tak? Ada sesetengah orang yang bukan berasal dari kampung mungkin tak tahu betik tua ni boleh buat macam-macam. Kalau Cik Mun, berasal dari Daerah Hulu Perak memang dari kecil dah diajar mak dan ayah untuk makan bahan-bahan yang ada di sekeliling rumah/kampung je. Sebut je pucuk yang pelik2, masakan yang pelik pun, Insya Allah ada pengalaman memakannya.
Malas nak membebel panjang-panjang...(malas nak menaip), meh `zoom in' resepi dan cara memasak seperti di bawah ni ye...
Bahan-bahan
300 gm udang
2 sudu teh serbuk kunyit
4 jurai biji betik (potong kiub)
400ml pati santan
1 batang serai (dititik)
1 batang serai (dititik)
4 biji cili padi (jika suka pedas boleh
tambah lagi)*
1/2 sudu teh belacan*
3 biji bawang merah*
1 ulas bawang putih*
1 hiris asam keping
1 ulas bawang putih*
1 hiris asam keping
perasa (optional)
Bahan-bahan bertanda * ditumbuk halus.
Bahan-bahan bertanda * ditumbuk halus.
Cara-cara memasaknya:
- Dalam satu bekas, satukan semua bahan yang bertanda *, asam keping dan betik. Tunggu hingga betik empuk.
- Masukkan udang dan santan. Sentiasa kacau untuk elakkan santan bergentel.
- Perasakan dengan garam dan perasa secukupnya.
- Angkat dan hidangkan dengan nasi panas beserta ulam-ulaman mentah.
*Udang jangan dimasak terlalu lama, cukup sekadar merah kulitnya. Jika terlalu ama, isi udang akan terlebih masak dan jadi keras...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan