Rabu, 11 Februari 2015

Mee Sizling Si Mee Sanggul

 `Hot Plate Sizzling Mee' Cik Mun yang `first time' guna....he he he...

 Sape yang pernah makan mee sizling...? Selalu makan...?
selalu kot kalau sesiapa yang duduk kat tempat meriah ak.k. `town' tu mesti banyak gerai/medan selera/shopping `complex' yang ada buat menu tu kan?
Makan hingga menjilat sudu garpu.........

Tapi Cik Mun ni duduk kat kawasan pedalaman sikit. Bukannya bandar tapi pekan je...`so', tempat makan pulak `limited' dan kalau nak makan kena la pergi tempat-tempat ada jual benda alah ni...

Kalau dapat makan kat gerai yang dah jauh-jauh pergi ni... dikecewakan pulak dengan hidangan yang tak serupa yang diharapkan. Kecewa sungguh. Dah la kita mintak lebih (dan `willing to pay more') tapi dikecewakan dengan ayam dan sayur yang ditelakkan pun tak banyak.. kuah sikit...sakit hati betol...
Kasi meriah sikit. Ada telur, sayur, taugeh... 
alamak! sambal lupa pulak nak letak!

Kepada sesiapa yang ada rasa sakit hati dan rajin macam Cik Mun, meh kita buat sendiri mee sizzling. Tak payah nak beli kat gerai-gerai yang kedekut tu! Resepi dan cara memasak d bawah ni...Che ki daout!



Bahan-bahannya:

1 bungkus @ +/- 150grm mee sanggul kering
250 gram ayam  (potong kecil-kecil)
75 gm cendawan butang segar
1 kiub ayam knorr
5 sudu makan kicap jalen lemak manis
2 sudu makan kicap pekat
Garam
Lada putih
3 sudu makan sos tiram
4 sudu makan tepung jagung (bancuh dengan air biasa/paip)
3 ulas bawang putih
1 biji bawang kecil
1/4 inci halia muda
Minyak bijan secukupnya untuk menumis 


Makanan lain sebagai penambah selera...
  1. Telur (dipecahkan dalam mee sizzling dalam hot plate)
  2. Sayur sawi bunga (Cik Mun guna sawi bakchoy sebab itu je yang ada dalam peti ais)- celur dan ketepikan
  3. Taugeh (kat kedai tak letak pun tapi Cik Mun letak jugak nak kasi meriah)- celur dan ketepikan

Sambal sizzling sebagai penambah selera...
  1. 10-15 tangkai cili kering (direbus hingga lembut)
  2. 2 sudu makan cuka
  3. 2 sudu makan gula
  4. 1 ulas  bawang putih
  5. Sedikit halia 
  6. sedikit garam
Semua bahan di atas dimasak atas api hingga mendidih. Tambahkan lagi apa-apa bahan dari 1-6 yang dirasakan perlu.



Cara-cara memasaknya:

  1. Tumiskan bahan tumbuk hingga naik baunya.
  2. Masukkan ayam, sos tiram, air, cendawan butang dan kiub ayam. Tunggu hingga cendawan dan ayam empuk.
  3. Masukkan lada sulah, kicap pekat, kicap lemak manis dan bancuhan tepung jagung. 
  4. Rasa dan masukkan garam lagi sekiranya perlu. (Jangan terlalu banyak garam kerana kiub ayam, soso tiram dan kicap sudah agak masin)
  5. Angkat dan hidangkan bersama dengan sayur celur dan sos sizzling.

Saiz hidangan : 7 orang makan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan