Isnin, 8 Disember 2014

Kek Ubi Kayu Lemak Manis

 Adunan kek 2/3 acuan.

Wajah kek yang dah siap dibakar. Tak sempat nak  `snap' gambar a.k.a nyanyi lagu `hepy besady' olok2 dah ada yang curik makan. 
Ha ha ah...Ini mesti kerja ayah budak-budak tu...


Sebenarnya tak ada yang luar biasa/istimewa pasal kek ni. Cuma kek ni ialah hasil air tangan Cik Mun yang dibuat berpandukan daripada kawan-kawan blog kat internet ni. Nak `link' kan kat blog tu pun dah tak ingat blog yang mana satu. Maaf lah ye, tapi izinkan Cik Mun cuba dan `share' resepinya kat alam maya ni...

Kalau nak tahu bahan-bahan dan resepinya seperti di bawah ni...


Bahan-bahan
3/4 cawan @ 200gm mentega
3/4 cawan @ 150gm gula halus
3 biji telur gred A
3/4 cawan  @ 100gm tepung gandum
1/4 tin susu pekat manis
1 1/2 cawan  @ 360gm ubi kayu (sagat dan tapiskan airnya)
1 sudu teh esen  vanila
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh garam halus


Cara-cara
  1. Pukul telur dan margerin hingga kembang.
  2. Masukkan tepung (yang sudah digaul  bersama dengan baking powder) sedikit demi sedikit hingga habis dan sebati semuanya.
  3. Masukkan susu pekat, garam halus, ubi kayu yang telah disagat dan akhir sekali esen vanila. Sebatikan semuanya dengan perlahan menggunakan mixer.
  4. Tuangkan aduan ke dalam loyang pembakar dan bakar dalam oven menggunakan suhu 175 darjah celcius selama lebih kurang 45-50 minit menggunakan api atas dan bawah. (Cik Mun gunakan loyang pembakar bersaiz 7 inci.)

2 ulasan:

  1. awk.ni intan. sy ada sms awk tp x reply.so sad.sob sob.btw,sy ada wat blog baru


    dorsettpink.blogspot.com

    sila lah jadi follower ye :-):-)

    BalasPadam