`Satay' homemade yang Cik Mun dan suami buat. Boleh makan sepuas-puasnya tak payah nak berebut dan nak komplen kalau termakan kulit saja. (Kalau beli kat pasar malam ada yang diletakkan kulit je)
Resepi dan bahan-bahan seperti di bawah;
SATAY AYAM
Bahan-bahan :
1.5 kg isi ayam bahagian dada- potong kiub 1 inci persegi
3 sudu gula putih
garam secukup rasa
5 batang serai - potong halus terlebih dahulu*
1 1/2 inci halia*
10 biji bawang merah kecil*
5 ulas bawang putih*
3 sudu teh serbuk kunyit*
1 sudu teh makan ketumbar*
1/2 sudu makan jintan putih*
1 sudu jintan manis*
Cara-cara Memasaknya:
- Satukan semua bahan bertanda * dengan daging ayam yang telah dipotong dan perapkan semalaman. Atau sekurang-kurangnya 2-3 jam.
- Ambil dan cucukkan pada lidi dan bakar.
Proses mencucuk satay. Itu tangan suami Cik Mun yang comel. He he he...
Sambil bakar sambil ngap! Itulah kerja Adik Iman. Demam-demam pun nak tolong ibu ayah dan ibu bakar satay. Sebab tu lah dua2 tak pakai baju.
Inilah cara Cik Mun, suami dan anak-anak membakar satay. Kat tepi rumah je... Siap Abang Iskandar tolong renjis bumbu satay dengan serai lagi tu...
Adik Iman menikmati satay Ibu dan ayah buat.
Kat atas pondok luar rumah di malam hari...
Abang Iskandar pun pun sedap! Ikut je la selera demam diaorang...
Dan ini hasilnya yang tinggal untuk bergambar, Tada....
Satay, Nasi Impit, Kuah Kacang, Bawang dan Timun Segar...Yang lain semua dah kena makan.
Nyum Nyum Nyum!
KUAH KACANG
Bahan-bahan :
500 g kacang tanah - digoreng tanpa minyak, buang kulit dan kisar
2 1/2 senduk cili kisar
2 sudu gula merah
3 sudu gula putih
1 keping asam kepingAir secukupnya
Minyak untuk menumis*
10 biji bawang merah*
1 labu bawang besar*
1 kuntum bunga cengkih*
2 kuntum bunga lawang*
2 inci kulit kayu manis*
- Satukan kacang tanah bersama air secukupnya di dalam periuk dan ketepikan.
- Tumiskan bahan-bahan bertanda * sehingga naik harum.
- Masukkan kacang tanah yang dibancuh dengan air. Sentiasa kacau perlahan-lahan supaya ia tidak berketul. (Jangan risau jika terlebih air dan nampak cair. Biarkan ia masak lebih lama (tetapi sentiasa dikacau). Kuah itu sendiri akan menjadi pekat (tetapi tidak kembang). Apabila sudah mendidih dan kelihatan pekat, tutupkan apinya sebentar).
- Masukkan juga gula, gula merah, garam dan asam keping secukup rasa dan sambung masak hingga kuah nampak berkilat dan pekat sedikit.
- Bolehlah dihidangkan panas-panas bersama satay, nasi impit, rendang dan sebagainya. jika menggunakan cili giling Cap Puteri, tidak perlu letak air asam jawa dan garam yang banyak.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan