`Best' kalau dapat makan Perut Lembu Masak Lemak banyak-banyak. Puas hati rasanya. Selalu Cik Mun beli kat kedai banyak kentang dari perut lembu. Buat sendiri lagi sedap.
Ini gambar `close-up' sikit. Kalau nak cuba resepi dan bahan-bahannya
seperti di bawah ini.
1/2 kilo perut (perut lembu) - beli di pasar yang siap direbus dan dibersihkan.
2 biji kentang sederhana besar
1 sudu teh serbuk kunyit
2 keping asam jawa
200ml santan pekat
3 tangkai daun kesom.
1 batang serai *
1/4 inci lengkuas*
4 tangkai cili padi (kalau suka pedas boleh tambah lagi)*
4 biji bawang kecil*
1/2 biji bawang besar*
1 sudu teh belacan*
Cara-cara memasaknya:
- Rebuskan kentang yang dipotong nipis (keratan bulat ) hingga empuk. - buang sedikit air dan hanya tinggalkan sedikit sebagai tambahan kuah kepada santan nanti.
- Dengan menggunakan air yang sama, masukkan perut, bahan kisar, asam keping, serbuk kunyit dan daun kesom. Tunggu sekejap hingga peut empuk.
- Akhir sekali, masukkan santan dan garam. Kacau selalu bagi mengelakkan santan bergentel.
- Sedia dihidangkan...
Saiz hidangan adalah untuk 5 orang.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan