Rabu, 9 April 2014

Perut Masak Lemak Kuning Sama Kentang

`Best' kalau dapat makan Perut Lembu Masak Lemak banyak-banyak. Puas hati rasanya. Selalu Cik Mun beli kat kedai banyak kentang dari perut lembu. Buat sendiri lagi sedap.


Ini gambar `close-up' sikit. Kalau nak cuba resepi dan bahan-bahannya 
seperti di bawah ini.



Bahan-bahannya:

1/2 kilo perut (perut lembu) - beli di pasar yang siap direbus dan dibersihkan.
2 biji kentang sederhana besar
1 sudu teh serbuk kunyit
2 keping asam jawa
200ml santan pekat
3 tangkai daun kesom.
1 batang serai *
1/4 inci lengkuas*
4 tangkai cili padi (kalau suka pedas boleh tambah lagi)*
4 biji bawang kecil*
1/2 biji bawang besar*
1 sudu teh belacan*


Cara-cara memasaknya:
  1. Rebuskan kentang yang dipotong nipis (keratan bulat ) hingga empuk. - buang sedikit air dan hanya tinggalkan sedikit sebagai tambahan kuah kepada santan nanti.
  2. Dengan menggunakan air yang sama, masukkan perut, bahan kisar, asam keping, serbuk kunyit dan daun kesom. Tunggu sekejap hingga peut empuk.
  3. Akhir sekali, masukkan santan dan garam. Kacau selalu bagi mengelakkan santan bergentel.
  4. Sedia dihidangkan...

Saiz hidangan adalah untuk 5 orang.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan