Rumah Cik Mun banyak sangat pokok betik. Buahnya besar-besar ada yang Cik Mun kasi jiran dan ada yang makan sendiri/kasik ayam/itik makan. Disebabkan banyak sangat betik, tercetuslah idea masakan ni daripada ahli kongsi tingkap petang-petang.
Sedap dan berbaloi juga tambah betik. Biar dalam sesuatu masakan ni ada sumber protein dari perut dan sayur pulak dari betik. masakan yang seimbang kan? Nak `try' resepi dan bahan-bahannya seperti di bawah;
1/2 kilo perut (perut lembu) - beli di pasar yang siap direbus dan dibersihkan.
1/4 biji betik sederhana besar (anggaran 2 kilo bagi sebiji betik)
1 sudu teh serbuk kunyit
2 keping asam jawa
200ml santan pekat
3 tangkai daun kesom.
1 batang serai *
1/4 inci lengkuas*
4 tangkai cili padi (kalau suka pedas boleh tambah lagi)*
4 biji bawang kecil*
1/4 biji bawang besar*
1 sudu teh belacan*
5-8 ekor ikan bilis*
Cara-cara memasaknya:
- Rebuskan buah betik yhingga empuk. - buang sedikit air dan hanya tinggalkan sedikit sebagai tambahan kuah kepada santan nanti.
- Dengan menggunakan air yang sama, masukkan perut, bahan kisar, asam keping, serbuk kunyit dan daun kesom. Tunggu sekejap hingga peut empuk.
- Akhir sekali, masukkan santan dan garam. Kacau selalu bagi mengelakkan santan bergentel.
- Sedia dihidangkan, lagi best kalau dapat ikan masin sekali.
Saiz hidangan adalah untuk 5 orang.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan