Rabu, 23 April 2014

Puding Karamel Tanpa Telur

Masakan pudding ni dah lama Cik Mun buat. Cuma masa yang tak mengizinkan untuk dimuatkan dalam blog. Cik Mun sekarang ni baru berkesempatan untuk nak kongsikan dalam dunia siber ni. 

Hasilnya kurang menjadi sebab Cik Mun pada masa buat tu tak tapiskan adunan hingga habis sebatian yang dibuat. Lawan cikgu google...Tulah sebabnya kalau `ualls’ perasan, gambar kat atas tu menunjukkan kesan bergentel dalam pudding tu. Walaubagaimanapun,  Cik Mun nak post jugak dalam blog ni sebagai rujukan Cik Mun dan sesiapa yang membaca hasil ekperimen di dapur Cik Mun ni, supaya jangan ulangi kesilapan yang sama macamni.

Lepas ni Cik Mun akan buat lagi sebab suami cakap sedap, cumanya bergentel sikit dan hilang tekstur lembut yang sepatutnya ada pada pudding caramel ini. Kalu dah Berjaya cubaan yang kedua nanti, Cik Mun akan post sekali lagi gambar kenangan kejayaan untuk dikongsikan bersama.

Walaubagaimanapun, Cik Mun kongsikan jugak resepi, bahan-bahan dan cara memasak pudding karamel tanpa telur ni...

Bahan-bahannya:

2 sudu besar gula pasir
10 gm agar-agar
4 cawan air
½ cawan gula pasir
½ cawan susu pekat manis
1 tin susu cair
3 sudu besar tepung kastad
1 sudu kecil esen vanilla

Cara-cara memasaknya

1.       Masak gula di atas api daput hingga ianya perang berkaramel/sedikit hangit. Matikan api dan ketepikan.
2.       Dalam satu bekas yang lain, sebatikan semua bahan-bahan di atas api kecil. Sentiasa kacau bagi elakkan adunan jadi bergentel.
3.       Bila sudah menggelegak, tapiskan dan tuang di atas dulang yang mengandungi gula karamel.
4.       Tunggu  hingga benar-benar sejuk sebelum dimasukkan ke dalam peti aias sebelum dinikmati.

Saiz hidangan untuk 4 orang.

 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan