Masakan pudding ni dah lama Cik
Mun buat. Cuma masa yang tak mengizinkan untuk dimuatkan dalam blog. Cik Mun
sekarang ni baru berkesempatan untuk nak kongsikan dalam dunia siber ni.
Hasilnya kurang
menjadi sebab Cik Mun pada masa buat tu tak tapiskan adunan hingga habis
sebatian yang dibuat. Lawan cikgu google...Tulah sebabnya kalau `ualls’ perasan, gambar kat atas tu
menunjukkan kesan bergentel dalam pudding tu. Walaubagaimanapun, Cik Mun nak post jugak dalam blog ni sebagai
rujukan Cik Mun dan sesiapa yang membaca hasil ekperimen di dapur Cik Mun ni,
supaya jangan ulangi kesilapan yang sama macamni.
Lepas ni Cik Mun
akan buat lagi sebab suami cakap sedap, cumanya bergentel sikit dan hilang
tekstur lembut yang sepatutnya ada pada pudding caramel ini. Kalu dah Berjaya
cubaan yang kedua nanti, Cik Mun akan post sekali lagi gambar kenangan kejayaan
untuk dikongsikan bersama.
Walaubagaimanapun, Cik Mun kongsikan jugak resepi, bahan-bahan dan cara
memasak pudding karamel tanpa telur ni...
Bahan-bahannya:
2 sudu besar
gula pasir
10 gm
agar-agar
4 cawan air
½ cawan gula
pasir
½ cawan susu
pekat manis
1 tin susu
cair
3 sudu besar
tepung kastad
1 sudu kecil
esen vanilla
Cara-cara memasaknya
1.
Masak gula di atas api daput hingga ianya perang
berkaramel/sedikit hangit. Matikan api dan ketepikan.
2. Dalam
satu bekas yang lain, sebatikan semua bahan-bahan di atas api kecil. Sentiasa kacau bagi elakkan adunan jadi
bergentel.
3.
Bila sudah menggelegak, tapiskan dan tuang di
atas dulang yang mengandungi gula karamel.
4.
Tunggu
hingga benar-benar sejuk sebelum dimasukkan ke dalam peti aias sebelum
dinikmati.
Saiz hidangan untuk 4 orang.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan