Asyik
masak kek je mesti kek coklat. Asik Kek Coklat je.. mesti besday anak-anak...
Tapi nak buat macam mana. Dah itu je yang anak-anak
Cik Mun dan kawan-kawan dia suka.
`Decoration' yang Cik Mun buat sangat lah `simple'.
Cuma Cik Mun gunakan `krim cheese', simbahkan kat atas tu. Kira ok jugak
lah ada stok `creem cheese' dalam peti ais tu. Asal putus je Cik Mun
akan `order' dari kawan yang duk kat Sungai Petani tu. kalu nak mencari
kat Lenggong atau Gerik, memang payah la nak jumpa benda-benda yang macam gitu.
Mesti takde punya. `Even' nak beli pelembut roti/ `whipping cream' pun
memang meroyan nak cari sebab tak ada kedai yang jual.
Kek ni
Cik Mun buat saja suka-suka untuk sambut birthday adik iman, anak ke dua Cik
Mun yang sambut `besday'nya yang dah kali ke Dua. Sebelum ni dah sambut
tapi kami 4 beranak dan juga dimeriahkan dengan kedatangan Mak Cik Munirah dan Mak Jang Muzilina mereka. Tapi kali ni saja buat untuk sambut di rumah mak dia pula (pengasuh).
Gambar adik Iman dan Abag Iskandarnya tengah tiup lilin. Gambar Adik Iman tak pakai baju tu sila abaikan. Sebabnya masa tu hari yang sangat panas dan adik iman kena ruam. So... seksi sikit la adik ikan masa `snap' gambar ni...
Abang iskandar dan Adik Iman potong kek. Gambar ibu tak de (sedih...)
sebab ibu yang ambil gambar.
Ok lah,
takyah nak bebel panjang-panjang, kalau nak `try' buat, resepi dan
cara-cara membuatnya adalah seperti di bawah ini. Cik Mun pun sebab selalu dah buat main hafal dalam kepala je tak yah nak tengok resepi berbagai...Korang pun kalau selalu buat mesti boleh ingat.
Bahan A
Campur
dan gaul ratakan. dalam satu bekas
1 cawan
tepung gandum
1 cawan
serbuk coklat
1 sudu
teh `baking powder'
1 sudu
teh `soda bikarbonat'
Bahan B
1 cawan
gula putih (Cik Mun letak 3/4 cawan je...)
1
cawan susu pekat
1 cawan
susu cair (susu
sejat)
1 cawan
minyak masak/mazola
1 sudu
teh garam
2 biji
telur gred A (pukul sikit dengan garpu sebelum
masukkan)
Hiasan:
Bunga kek
Buah kismis kering
Adunan
cheese (jenama tartura)
(100gm cheese + 10ml susu cair + gula secukup manis dan putar hingga kembang)
Cara-cara
memasaknya
- Campur semua bahan B dan sebatikan. Masukkan bahan A sikit demi sedikit.
- Campurkan kesemua bahan A dan bahan B dan tuang ke dalam bekas aduan. (Cik Mun guna acuan bulat berdiameter 7 inci)
- Kukus selama 1 jam hingga 1 jam suku / bergantung kepada saiz acuan yang korang gunakan.
- Angkat dan sejukkan sebelum dihiaskan dengan adunan cheese leleh, bunga kek dan buah kismis.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan