Isnin, 2 November 2015

Bekal 3 Okt 2015


 Set hidangan 

Hari-hari sekarang ni Cik Mun bawak bekal ke pejabat. Bersemangat bila baca dan tengok blog sorang wanita rajian ni di http://pijahyusof.blogspot.my .  Terus je Cik Mun rasa nak jadik rajin macam dia jugak.  hehehe...

 Sup ayam

Ini sup ayam bercampur dengan kentang dan carot. `Base' bagi sup tu Cik Mun buat dari kaki ayam. Buat base/stok banyak-banyak dan simpan dalam freezer. Bila dah tau pepagi nak masak sup, Cik Mun keluarkan base/stok dan tinggal pagi tu cuma nak masukkan ayam dan sayur je. Cepat. garam ke, perasa ke, dah tak perlu nak masukkan sebab semuanya dah siap dalam stok/base tu. Cuma masukkan bahan basah je.

Kuahnya nampak hitam sikit. Sebab Cik Mun gunasup  bunjut untuk tulang. Kalau bunjut tu untuk ayam, warnanya akan jernih la.

Telur dadar masak sambal

Telur dadar masak sambal ni pun sama jugak. Base/kuah sambal tu Cik Mun dah masak pada hujung minggu. Buat banyak-banyak anggaran untuk makan 4 mangkuk ke, lepas tu bila nak masak, cuma gorengkan telur, curahkan sos tu yang dah dipanaskan beserta dengan sedikit bawang besar. Sebenarnya kalau tak letak bawang besar potong tu pun takpe sebab sos/kuah sambal tu dan cukup rasa semuanya.

Simple kan. Masak kalau cenggini Cik Mun selalunya perlukan 30 minit je setiap pagi. Kena tambah lagi 15 minit untuk kemas, dan basuh kuali dan periuk yang digunakan.

Air, macam biasalah, kalau bawak bekal Cik Mun lebih suka air suam je. Tapi kalau makan kat kedai, tergoda juigak bila kawan-kawan oder air buah ada ais lagi.. mahunya Cik Mun pun air tembikai ais ke, limau ais ke... 

Nasib baik sejak stat bawak bekal ni Cik Mun hadkan jumlah nasi. Berat badan pun dah turun 1.5 kilo dalam masa 3 bulan. Sekeeeeeeeeee!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan