Resepi ni merupakan resepi ulang tayang. Cik Mun dan suami memang sukakan tempe. Paling sedang kalau makan dengan nasi lemak. Ada pulak sayur salad/timun sebagai pelengkap. Husban Cik Mun pastinya akan bertambah-tambah nasinya kalau lauk ni. Resepi pada yang ingin mencuba adalah seperti di bawah ini.
Bahan-bahan:
150 gm keping tempe (digoreng dahulu)
50 gm ikan bilis (digoreng dahulu)
50 gm kacang tanah (digoreng terlebih dahulu dalam minyak/goreng kering)
Daun bawang secukupnya (hiasan)
2 sudu besar gula putih
1/2 sudu besar gula merah
Air asam jawa secukupnya
1/5 sudu teh ajinomoto
1 biji bawang besar*
2 biji bawang kecil 2 ulas bawang putih*
5-8 biji cili kering*
Semua bahan bertanda * dikisar halus.
Cara-cara memasaknya:
- Panaskan minyak (anggaran 4-5 sudu besar)
- Tumiskan bahan blender hingga pecah minyak/hingga betul-betul kering.
- Perasakan dengan gula putih, gula merah, garam, air asam jawa dan ajinomoto secukupnya.
- Masukkan tempe, ikan bilis dan kacang tanah yang telah digoreng dan sebatikan.
- Angkat, taburkan dengan daun bawang dan hidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan