Tofu telur ni memang menjadi kesukaan Cik Mun dan suami. Anak-anak pun suka makan, tapi hanya akan kutip caret dan makan kuahnya sahaja. Biasalah! Budak-budak, memang tak sukakan sayur. Cik Mun ni buat lah pelbagai sajian jenis sayur dicampurkan dengan harapan mereka akan sukakan sayur. Tapi hasilnya sama sahaja, Mereka tetap akan memilih sayur-sayur untuk dimakan. Yang selebihnya apalagi... Cik Mun la yang jadi tukang habiskannya...
Ni gambar Taufu Telur Campur Sawi Dan Caret. Cik Mun `close-up' sikit...
Kalau nak cuba masak, resepi adalah seperti di bawah ini...
Bahan-bahan:
2 batang tofu telur
3 inci caret
2 pokok sawi pakchoy
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu besar sos tiram
1/2 biji kiub ayam
2 biji bawang kecil*
1 ulas bawang putih*
Bahan bertanda * dicincang halus
Cara-cara memasaknya:
- Potongkan bulat tofu telur (anggaran 1/2 inci) dan goreng hingga keperangan. Ketepikan.
- Dengan menggunakan minyak yang sama untuk menggoreng tofu tadi, kurangkan minyak hanya untuk menumis (tinggalkan anggaran 3 dudu besar) sahaja.
- Tumiskan bawang putih dan bawang merah hingga garing dan naik baunya.
- Masukkan air yang dicampur dengan tepung jagung, sos tiram dan kiub ayam. (Tepung jagung mesti dibancuh dengan air sejuk terlebih dahulu sebelum dimasukkan ke dalam kuali untuk mengelakkannya bergentel)
- Perasakan dengan garam secukupnya.
- Angkat dan sedia dihidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan