Cik Mun suka memasak. `Especially' untuk suami dan anak-anak. ni masakan yang Cik Mun buat pada hari Sabtu yang lepas. Seronok tengok anak-anak dan suami makan sampai licin habis. Cik Mun pun tak sempat nak makan. Tapi rasa puas hati sangat.
Bahan-bahan
- 1 kg lala
- Seinci halia
- Sesudu teh serbuk kunyit
- Sebiji ubi kentang
- 10-12 tangkai cili kering (ikut pedas yang dikehendaki)
- 3 biji Bawang Putih
- Sebiji bawang besar
- Gula putih, gula merah, garam dan asam jawa secukup rasa.
- Daun kunyit.
Cara memasak
- Tumiskan bawang merah dan halia sehingga naik baunya.
- Setelah itu Cili kering, bawang putih dan bawang besar di `blender' bersama sedikit air. Masukkan pula kentang yang dipotong dadu kecil
- Setelah itu, masukkan lala yang telah dibersihkan bersama dengan daun kunyit.
- Kaup dan balikkan dengan kerap agar semua lala ini masak dengan sempurna.
- Siap untuk dihidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan