Bahan-bahannya
- Ikan 1 kilo
- Serai 3 batang (dititik)
- Daun Kesom
- Asam keping
- Garam dan gula secukup rasa
- Laksa 2 Bungkus
- Cili kering (mengikut pedas dikehendaki)
- Bawang Besar (3 labu besar)
- Bawang Kecil (3 labu besar)
- Bawang Putih (3 ulas)
- Belacan
- Cili besar
- Telur yang telah direbus
- Salad/timun
- Bawang besar
- Buah limau
- Rebus ikan bersama asam keping, blender dan tapiskan untung membuang tulangnya.
- Rebus kembali air ikan dan asam keping yang telah ditapis. Masukkan bahan kisar serta serai dan daun kesom.
- Perasakan dengan garam dan gula secukupnya.
Petua:
- Cik mun tidak menggunakan bunga kantan kerana ianya bersifat sejuk. Orang tua/ibu yang lepas melahirkan anak akan merasa sakit urat dan bagaikan nak demam kalau makan makanan yang ada bunga kantan ni.
- Cik mun juga rendamkan laksa semalaman untuk memudahkan dan menjimatkan masa bagi merebus laksa ni.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan