Ahad, 24 Februari 2013

Bendi Panggang Budu


BENDI PANGGANG BUDU

Suka makan ulam bercincah budu. Tapi xde masa nak buat masakan secara berasingan. Mari cuba resepi ni. ringkas dan jimat masa. Cik Mun suka sangat.


Bahan-bahannya

Bendi
Budu
Cili padi (sebanyak mana pedas yang dikehendaki)
Bawang kecil
Cili padi
Gula, asam jawa & garam secukup rasa


Cara-cara membuatnya:

  1. Bendi dipotong kepala dan ekornya.
  2. Cili padi ditumbuk bersama bawang dilumur kepada bendi.
  3. Bendi kemudiannya dipanggang menggunakan pemanggang yang berpenutup sehingga ianya masak dengan anggaran masa 5 minit dengan api sederhana. (Cik Mun menggunakan Pemanggang Ajaib Ikan. Tapi kalau nak panggang menggunakan bara/kayu biasa pun boleh juga...)

Petua:

Bendi dibasuh dahulu sebelum dipotong bagi mengelakkan lendirnya keluar semasa proses melumur/semasa memanggang.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan