Suka makan ulam bercincah budu. Tapi xde masa nak buat masakan secara berasingan. Mari cuba resepi ni. ringkas dan jimat masa. Cik Mun suka sangat.
Bahan-bahannya
Bendi
Budu
Cili
padi (sebanyak mana pedas yang dikehendaki)
Bawang kecil
Cili padi
Cili padi
Gula, asam jawa & garam secukup rasa
Cara-cara membuatnya:
- Bendi dipotong kepala dan ekornya.
- Cili padi ditumbuk bersama bawang dilumur kepada bendi.
- Bendi kemudiannya dipanggang menggunakan pemanggang yang berpenutup sehingga ianya masak dengan anggaran masa 5 minit dengan api sederhana. (Cik Mun menggunakan Pemanggang Ajaib Ikan. Tapi kalau nak panggang menggunakan bara/kayu biasa pun boleh juga...)
Petua:
Bendi dibasuh dahulu sebelum dipotong bagi mengelakkan lendirnya keluar semasa proses melumur/semasa memanggang.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan