Ahad, 24 Februari 2013

Ikan Panggang Budu Bersama belimbing Buloh




Inilah hasilnya. Cik Mun yang baru balik dari kerja pun boleh masak sebab ambil je ikan tu, panggang dan biarkan tak payah nak tengok. Anggaran masa membakar Cuma 10 minit je dengan api sederhana menggunakan Pemanggang Ajaib Ikan. Resepi ni Cik Mun bila tengok blog En. Mat Gebu tapi dengan sedikit gubahan la. Terima kasih En. Mat Gebu, kerana banyak bagi inspirasi untuk Cik Mun terus memasak...


Bahan-bahannya
1.       Ikan kembong  4 ekor
2.       Budu
3.       Cili padi (sebanyak mana pedas yang dikehendaki)
4.       Bawang besar
5.       Cili besar
6.       Belimbing buloh


Cara-cara membuatnya:
1.       Ikan dibersihkan dan diperap budu dan cili padi yang  telah ditumbuk bersama bawang. Seelok-eloknya diperap semalamam di letakkan di dalam bekas dan disimpan di bahagian simpanan biasa di dalam peti ais.

2.       Ikan kemudiannya dipanggang menggunakan pemanggang yang berpenutup sehingga ianya masak. (Cik Mun menggunakan Pemanggang Ajaib Ikan. Tapi kalau nak panggang menggunakan bara/kayu biasa pun boleh juga...)

Petua:
1.       Basuh ayam dengan menggunakan asam untung mengurangkan hanyir pada ikan. Lagi besar ikan yang digunakan, lagi kuat hanyir yang ada. Ini kerana ikan yang besar makan macam-macam.

2.       Jika mahukan sayur yang lebih, boleh bakar sekali dengan pucuk paku, kangkung atau lain-lain ulam kampung.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan