Ayam panggang adabi yang dipanggang menggunakan pemanggang ajaib ikan.
AYAM PANGGANG ADABI
Inilah hasilnya. Cik Mun yang
baru balik dari kerja pun boleh masak sebab ambil je ayam tu, panggang dan
biarkan tak payah nak tengok. Anggaran masa membakar Cuma 10 minit je
menggunakan Pemanggang Ajaib
Ikan. Resepi ni Cik Mun cuba bila suami Cik Mun yang ajarkan.
Bahan-bahannya
1.
Ayam ½ ekor
2. Paket perencah nasi goreng adabi
3.
Daun bawang
4.
Bawang besar
5.
Sebatang carot
6. Cili blender (optional kalau nak pedas lagi)
Cara-cara membuatnya:
diperap semalamam di letakkan di dalam bekas dan disimpan di bahagian simpanan
biasa di dalam peti ais.
2. Ayam kemudiannya dipanggang bersama-sama dengan
carot dan bawang besar yang
dipotong bulat menggunakan pemanggang yang
berpenutup sehingga ianya masak.
(Cik Mun menggunakan
Pemanggang Ajaib Ikan. Tapi kalau nak panggang menggunakan
bara/kayu biasa pun
boleh juga...)
Petua:
1. Basuh ayam dengan menggunakan tepung (apa-apa jenis) bagi menghilangkan lendir pada
ayam.
2. Jika tidak cukup
nasi goreng adabi untuk memerap
ayam, bolehlah `adjust’ masakan
dengan
mencampurkan garam, cili dan sos tiram ke dalam perapan untuk lebih rasa.
l
Tiada ulasan:
Catat Ulasan