Rasa mulut ni teringin sangat nak makan pulut yang dalammnya ada jagung. Kalau kat pasar malam tempat Cik Mun jarang ada orang jual benda yang `cam gini'. Sebab teringin sangat nak makan, Cik Mun buat la sendiri. Boleh la walaupun tak sama macam masakan emak, tapi Cik Mun belajar buat sendiri. `First time' buat, terus menjadi. Resepi pulut ni Cik Mun ikut pengalaman suami yang dah biasa buat lemang. Kalu nak `try', boleh intau resepi kat bawah ni.
Bahan-bahannya:
250gm beras pulut
1 tongkol jagung
200ml santan pekat
1 sudu teh garam
1 sudu teh serbuk kunyit (tak letak pun tak mengapa)
1 sudu gula putih
Cara memasaknya
- Beras pulut direndam dengan air suam selama 3 jam
- Campurkan santan, beras pulut, gula, garam dan serbuk kunyit dan jagung dalam satu bekas.
- Kukuskan campuran tersebut selama 45 minit hingga 1 jam dengan ianya dikacau/diadukkan sekali sekala bagi memastikan semua campuran sekata/sebati.
- Jika kurang masak/mentah, teruskan mengukus hingga beras betul-betul masak.
Selalunya orang kalau dah buat pulut berjagung ni akan makan dia saja tanpa ada apa-apa sambal. Tapi apa nak dikisahkan. Ini resepi Cik Mun dan tekak Cik Mun yang nak makan. Kira ok jugak la kan. Dah makan sesuatu yang manis, nak `balance' kan jugak kasi pedas. Baru la `best' kan? Resepi dan bahan-bahnnya kalau nak cuba seperti berikut:
RESEPI BAGI SAMBAL TEMPE BERKACANG PANJANG
Bahan-bahan:
150 gm keping tempe (digoreng dahulu)
50 gm ikan bilis (digoreng dahulu)
50 gm kacang tanah (digoreng terlebih dahulu dalam minyak/goreng kering)
3 batang kacang panjang
2 sudu besar gula putih
1/2 sudu besar gula merah
Air asam jawa secukupnya
1/5 sudu teh ajinomoto
1 biji bawang besar*
2 biji bawang kecil
2 ulas bawang putih*
5-8 biji cili kering*
Semua bahan bertanda * dikisar halus.
Cara-cara memasaknya:
- Panaskan minyak (anggaran 4-5 sudu besar)
- Tumiskan bahan blender hingga pecah minyak/hingga betul-betul kering.
- Perasakan dengan gula putih, gula merah, garam, air asam jawa dan ajinomoto secukupnya.
- Masukkan tempe, ikan bilis dan kacang tanah yang telah digoreng dan sebatikan.
- Angkat, taburkan dengan daun bawang dan hidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan