Hari minggu yang lepas, operasi bersihkan sekitar kawasan luar rumah. Sempat pulak `husband' Cik Mun jolok buah kelapa yang ada kat depan rumah. Disebabkan banyak sangat buahnya dan airnya untuk kami 4 beranak, ada air yang Cik Mun buat air untuk diminum segar dan ada juga yang Cik Mun buat Puding Kelapa Muda.
Kebetulan Cik Mun masak agar-agar ni masa hujung minggu (Ahad). Dapatlah esoknya bila balik kerja je `time' tengah panas-panas tu, bukak peti ais makan terus agar-agar kelapa yang sejuk ni...sedapnya...rasa macam ada mak je kat rumah tolong masakkan pada hari tu.
(Sedih sebab Cik Mun dah tak ada mak dan mak mertua)
Ok lah. `Sentimental' pulak. Tak payah nak mengadu domba, kalu nak `try' buat, resepi dan bahan-bahannya seperti di bawah ini.
Bahan-bahannya:
400ml air paip
400ml air kepala (beserta dengan isi kelapa muda)
1/2 sudu teh garam
3 sudu gula putih
11 gram agar-agar serbuk (kalau gunakan agar-agar yang lain pun boleh)
Cara-cara memasaknya:
- Didihkan agar-agar serbuk bersama dengan 400ml air paip, gula dan garam.
- Masukkan air kelapa dan isinya.
- Tuangkan dalam bekas simpanan.
- Potong dan simpan dalam peti sejuk sebelum dinikmati.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan