Sedap mata memandang, sedap lagi mulut dan tekak yang memakan.
Nak cuba resepi cam kat bawah ni.
Makan pulak dengan nasi panas dan ikan kembong goreng rangup.
Ngap! ngap! ngap! Sedapnya....
Bahan-bahannya
250gm perut lembu (cuci, potong, rebus hingga lembut dan ketepikan)
1 biji buah tomato (potong nipis)
2 biji cili padi (boleh tambah lagi jika suka pedas)
1 biji bawang merah kecil (potong kecil)
2-3 helai daun kesom (potong kecil)
1 sudu teh belacan*
1/2 sudu teh garam*
1/2 sudu teh gula*
5-8 ekor ikan bilis (buang perut dan kepalanya)*
1 sudu jus limau nipis*
Semua bahan yang bertanda * ditumbuk halus.
Cara-cara memasaknya:
- Satukan semua bahan tumbuk dan gaulkan.
- Sedia dihidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan