Isnin, 24 Mac 2014

Ayam Masak Paprik

  Dah bosan asyik makan ikan je 2 - 3 hari ni. Ada la se`coet' ayam bagaian dada yang dipotong dadu dalam peti ais freezer. 2-3 kerat sayur yang masih berbaki dalam peti ais. Susah-susah sangat Cik Mun masak je campak-campak pada petang ni. Yang penting, lauk yang nak dimakan tu tak pedas dan disukai seisi keluarga.

Toksah pening-pening dok tak tahu nak masak apa, meh kita masak ayam paprik. 
Resepi dan bahan-bahan seperti di bawah:


Bahan-bahannya:

300 gm isi ayam  
5-8 biji kacang pis
3 inci carot
1 batang serai (dititik)
2 ulas bawang putih
3 ulas bawang kecil
2 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos tiram
1 sudu cili kisar
1 sudu air perahan limau nipis
2 helai daun limau purut
Garam secukup rasa
Perasa -  (kiub ayam/ajinomoto) (optional)



Cara-cara memasaknya:

  1. Tumiskan serai, bawang putih dan bawang merah yang dimayang halus hingga perang keemasan. 
  2. Masukkan cili kisar, sos tiram sos tomato, kacang pis dan caret. Tunggu hingga kacang pis caret separuh empuk/hingga cili kisar masak.
  3. Masukkan air sebaanyak 300ml/sebanyak mana dikehendaki sebagai kuah. Tunggu hingga mendidih..
  4. Masukkan ayam dan daun limau purut. Tunggu hingga ayam masak.
  5. Akhir sekali masukkan daun limau purut dan air perahan limau nipis.
  6. Sedia dihidangkan.
Saiz hidangan untuk 3 orang 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan