Dah bosan asyik makan ikan je 2 - 3 hari ni. Ada la se`coet' ayam bagaian dada yang dipotong dadu dalam peti ais freezer. 2-3 kerat sayur yang masih berbaki dalam peti ais. Susah-susah sangat Cik Mun masak je campak-campak pada petang ni. Yang penting, lauk yang nak dimakan tu tak pedas dan disukai seisi keluarga.
Toksah pening-pening dok tak tahu nak masak apa, meh kita masak ayam paprik.
Resepi dan bahan-bahan seperti di bawah:
Resepi dan bahan-bahan seperti di bawah:
Bahan-bahannya:
300 gm isi ayam
5-8 biji kacang pis
3 inci carot
1 batang serai (dititik)
2 ulas bawang putih
3 ulas bawang kecil
2 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos tiram
1 sudu cili kisar
1 sudu air perahan limau nipis
2 helai daun limau purut
Garam secukup rasa
Perasa - (kiub ayam/ajinomoto) (optional)
Cara-cara memasaknya:
- Tumiskan serai, bawang putih dan bawang merah yang dimayang halus hingga perang keemasan.
- Masukkan cili kisar, sos tiram sos tomato, kacang pis dan caret. Tunggu hingga kacang pis caret separuh empuk/hingga cili kisar masak.
- Masukkan air sebaanyak 300ml/sebanyak mana dikehendaki sebagai kuah. Tunggu hingga mendidih..
- Masukkan ayam dan daun limau purut. Tunggu hingga ayam masak.
- Akhir sekali masukkan daun limau purut dan air perahan limau nipis.
- Sedia dihidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan