Masak sambal kentang ikan bilis ni Cik Mun selalu buat bila terasa nak makan pedas-pedas. Kalau balik dari kerja dan tak ada apa-apa nak dimasak, ini sajalah menu Cik Mun. Senang, semuanya menggunakan bahan yang kering/boleh disimpan lama. Dapat pulak sambal ni kalau dicincah dengan timun muda... Abang ipar Cik Mun pulak memang ada ladang timun dan dia mengusahakannya secara besar-besaran dengan kerjasama peladang kawasan. Makanya... `stok' timun Cik Mun memang tak putus kalau `time' tanaman adalah timun. Untuk cerita ladang timun nanti-nanti Cik Mun akan kasik tau kat sini ek...Resepinya sambal ni adalah seperti di bawah ni...
Bahan-bahannya:
2 biji kentang (potong nipis2)
1 genggam ikan bilis*
1/2 inci persegi belacan*
1 labu bawang besar*
8-9 biji cili padi (bergantung kepedasan dikehendaki)
1 keping asam gelugur
gula dan garam secukup rasa
Tumbuk semua bahan bertanda * (jangan terlalu lumat).
Cara-cara membuatnya:
- Tumiskan kentang hingga agak-agak empuk.
- Masukkan semua bahan tumbuk bersama dengan asam gelugur.
- Perasakan dengan garam dan gula.
- Sedia dihidangkan d=bersama dengan nasi panas. Lagi sedap kalau ada timun atau petai...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan