Rabu, 2 Oktober 2013

Ayam Masak Cendawan Butang Berkentang



Ayam  ni simple sangat. Cii Mun terpaksa buat untuk makan anak-anak. Yang penting ianya tak pedas. Anak-anak Cik Mun paling suka makan kentang dan ayam. Cendawan yang sedap tu pulak, Cik Mun dan suami la yang habiskan... Resepinya seperti berikut:


Bahan:

200gm isi ayam (bahagian dada)
8-10 kuntum cendawan butang (segar)
1 biji kentang sederhana besar
3 ulas bawang putih

Bahan sos/kuah

1 sudu teh lada hitam
3 sudu besar kicap manis
1 sudu kicap pekat
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar tepung jagung
garam secukup rasa
perasa (optional)-kiub ayam/ajinomoto


Cara memasaknya:
  1. Tumiskan bawang putih dan kentang yang dihiris nipis hingga naik bau bawang putih.
  2. Masukkan cendawan butang dan air sebagai kuahnya. Tunggu hingga kentang dan cendawan empuk.
  3. Masukkan semua bahan sos dan perasakan dengan garam. Jangan terlalu banayk garam kerana kicap dan sos tiram sudah sedia masin.
  4. Akhir sekali, apabila semuanya sudah empuk, barulah masukkan ayam. Lebih kurang 2-3 mnit, angkat dan hidangkan. Saiz hidangan adalah untuk 2 orang.


1 ulasan: