Dalam banyak-banyak sayur yang
menjadi kegemaran Cik Mun ialah pucuk paku. Sedap dimakan. Nak goreng ke, rebus
dan jadikan sebagai ulam cincah ke... apa-apa pun boleh. Ni Cik Mun nak
kongsikan resepi pucuk paku goreng belacan.
Bahan-bahannya:
Secekak pucuk paku
1/3 genggam ikan bilis*
3-5 tangkai cili kering (nak pedas boleh tambah lagi)*
3 ulas bawang kecil (merah)*
2 ulas bawang putih*
1 sudu teh belacan*
Semua bahan bertanda * ditumbuk bersama-sama.
Cara Memasak:
- Tumiskan semua bahan tumbuk.
- Setelah itu masukkan pucuk paku yang telah dipotong dan perasakan dengan garam. (Kurangkan garam kerana ikan bilis pun telah menyumbangkan rasa masin kepada sayur dimasak)
- Masukkan sedikit air sebagai kuah.
- Tunggu hingga sayur empuk. Angkat dan hidangkan.
Petua:
Bagi orang yang sakit urat tapi nak makan juga pucuk paku ni, tambahkan sedikit lada hitam bagi mengurangkan kesan sejuk/sakit urat.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan