Selasa, 27 Ogos 2013

Kari Ikan ringan-ringan

Kari Ikan ni Cik Mun buat ringan-ringan je rasanya. Tak banyak sangat kari yang diletakkan. Teringin nak makan kari tapi sebab sakit tekak. Sebab tu la ringan-ringan je..


 
Bahan-bahan:
 
3 Ekor ikan kembong
8 biji bendi
sebiji tomato 
santan pekat (lebih kurang 150ml)
sedikit asam jawa 
sesudu besar kari kan (Cik Mun guna jenama babas)
Bawang putih
Bawang merah
Daun kari
 
 
Cara-cara Membuatnya:
 
  1. Tumiskan bawang putih dan bawang merah. Setelah bawang agak garin dan naik baunya, masukkan daun kari dan serbuk kari.
  2. Setelah naik bau karinya, masukkan air dan buah tomato serta bendi.
  3. Masukkan air, tunggu hingga mendidih, masukkan ikan, garam dan air bancuhan asam jawa secukupnya.
  4. Akhir sekali, masukkan santan pekat dan kacau selalu. Pastikan api yang digunakan setelah santan dimasukkan ialah api kecil. Ini bagi mengelakkan karii ikan ini pecah minyak/santan bergumpal.
  5. Setelah mendidih, sendukkan dan hidangkan.
Saiz hidangan adalah untuk 3 orang.





Tiada ulasan:

Catat Ulasan