Kari Ikan ni Cik Mun buat ringan-ringan je rasanya. Tak banyak sangat kari yang diletakkan. Teringin nak makan kari tapi sebab sakit tekak. Sebab tu la ringan-ringan je..
Bahan-bahan:
3 Ekor ikan kembong
8 biji bendi
sebiji tomato
santan pekat (lebih kurang 150ml)
sedikit asam jawa
sesudu besar kari kan (Cik Mun guna jenama babas)
Bawang putih
Bawang merah
Daun kari
Cara-cara Membuatnya:
- Tumiskan bawang putih dan bawang merah. Setelah bawang agak garin dan naik baunya, masukkan daun kari dan serbuk kari.
- Setelah naik bau karinya, masukkan air dan buah tomato serta bendi.
- Masukkan air, tunggu hingga mendidih, masukkan ikan, garam dan air bancuhan asam jawa secukupnya.
- Akhir sekali, masukkan santan pekat dan kacau selalu. Pastikan api yang digunakan setelah santan dimasukkan ialah api kecil. Ini bagi mengelakkan karii ikan ini pecah minyak/santan bergumpal.
- Setelah mendidih, sendukkan dan hidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan