Khamis, 21 Januari 2016

Syukurlah Apa Yang Ada.

 Sambal Bijak. Resepi macam kat SINI


Hati Goreng Kicap. Goreng hati ayam dengan bawang besar. Curah kicap lemak udang, siap!


Teringat pesanan suami masa Cik Mun sediakan menu ni. Katanya, syukurlah apa yang ada. Sebab ada orang lain yang nasibnya lebih buruk dari kita. Tiada berumah, tiada makanan alas perut dan kehilangan sanak saudara.

Insaf sekejap. Bersyukur sangat-sangat sebab walaupun balik rumah dah lewat petang, masih lagi diberi kesempatan untuk masak macam ni.

Bukannya hari-hari macam ni, cuma sekali sekala bila nak habiskan stok makanan. Takut expired, baik dimasak dan dimakan. Bila tertengok ada bahan mentah masih ada dan tarikh dalam peti ais rasa macam dah lama (tapi konfident masih baik mutu makanannya).


Tiada ulasan:

Catat Ulasan