Sabtu, 5 September 2015

Ikan Masak Sambal VS Kacang Bendi Rangup Bertaucoo Bekal ke Pejabat 21.08.15


Untuk ikan masak sambal, Cik Mun dah goreng ikan semasa masak makan malam sebelummnya. pepagi esoknya Cik Mun siram dengan paste `ready mix' untuk sambal ikan. Bendi rangup bertaucoo tu pulak, tu memang dah ada paste `ready mix' yang Cik Mun buat dan simpan dalam freezer. Tinggal pagi leburkan dalam kuali dan campak bendi je.

Nampak tak kesenangannya bila semua dan buat paste `ready mix' dan letak dalam peti ais. Kalau Cik Mun bangun pukul 6.00 pagi pun sempat siap semuanya pukul 6.30 pagi. Tapi, semua bahan macam bendi kena basuh siap2. Sambal tempoyak pun Cik Mun buat banyak-banyak dan simpan dalam freezer dalam bekas kecil-kecil. Time nak makan, ambil dan panaskan serta masukkan bahan basah yang disukai je...

Bekal nasi, ulam timun, ikan sweet sour

Bekal Bendi rangup bertaucoo dan bekas yang cute tu sambal tempoyak

Set lengkap makan tengah hari Cik Mun

                                                           Lupa lak nak introduce, air hijau

Tiada ulasan:

Catat Ulasan