Yum-yum yum. Oreo Cheese Cake Berbatik
yang menggiurkan.
Bahan-Bahan:
2 peket biskut oreo
50gram mentega/butter
600gram whipping cream - Cik Mun tersilap beli cooking cream - bantai je lah!
500gram cream cheese
100ml susu cair
45gram sedikit gelatin
2 sudu teh coffee emulco
Cara Membuat:
- Asingkan biskut oreo dari cream putih yang terdapat di dalamnya. Lebihan cream ini boleh digunakan dalam kisaran cheese cream nanti.
- Hancurkan biskut oreo sehingga halus sebagai base kek anda.
- Cairkan sedikkit mentega dalam kuali atas dapur dan campurkan bersama biskut oreo. Masukkan ke dalam acuan dan tekan sehingga ke hujung dengan mampat serta rata ke seluruh bahagian.
- Ketepikan dan simpan di dalam peti. Cik Mun nak cepat masukkan terus dalam freezer paling atas tuh!
- Putarkan cooking cream (patutnya gunakan whipping cream) cream cheese, susu cair sehingga kembang. Tambahkan sedikit esen vanilla sebagai pewangi.
- Masukkan gelatin yang telah dicairkan dengan cooking cream yang dipanaskan dengan gelatin dengan kekdah double boli ke dalam kisaran. (Cik Mun gunakan cooking cream dan bukannya air panas untuk bancuh gelatin tu).
- Masukkan 2 sudu teh coffe emulco.
- Fillings anda telah siap dan boleh dituang adunan yang dipukul kembang tu separuh.
- Masukkan kek moist kiub ke dalam 1/2 adunan tadi dan siapkan dengan tuang lagi 1/2 adunan ke dalam bekas acuan.
- Hiaskan kek anda mengikut cita rasa dengan lebihan biskut oreo.
- Biarkan di dalam peti selama 3-4 jam untuk mendapatkan kek yang lebih padat dan berkrim.
Kejap je makan dah abih
Masa baru bukak dari acu
Dalam acuan. Lembik lagi nih.
Tumbuk dengan lesung je. Kasi hancur!
Asingkan yang inti oreo dari oreo tu
Saya putar Halim...
3 in 1 Nescafe takdek. Ganti ngan emulco coffe je!
Menatang alah ni la yang tersilap beli. Patutnya beli whipping cream. Tapi nak cepat tercapai cooking cream. Bantai je lah labu. Akhirnya menjadi jugak!
`Oreo base' kat bawah sekali tu...
buat-buat nampak isi dalam tu ye
Acuan kek mesti yang cenggini ye puan-puan...
heh heh heh (perasan bagus cam cikgu)
Gelatin yang dimasak dengan cooking cream
dalam air panas kaedah `double boil'
Kek kiub diletakkan pada 1/2 adunan. 1/2 adunan lagi baru tuang pas ni.
Anak teruna sulung Cik Mun. Sopan je nampak.
Kat luar... nakal giler
Kek coklat moist . Resepinya seperti di SINI. . Saiz kek ni Cik Mun potong bentuk kiub sebab nak kasi nampak cantik bila ditabur dalam loyang. Kalau malas nak buat kek ni, guna je oreo semuanya. Tapi takde belang-belang bentuk kiub kek batik la...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan