Cik Mun ni memang suka sangat buat kek kalau ada kedatangan tetamu. Kek ni Cik Mun buat atas dasar nak menjamu tekak adik perempuan bongsu Cik Mun, Munirah yang bertandang selama 3 hari di Rumah Cik mun. Dia memang suka sangat makan segala mak nenek kek yang ada cheese
Abaikan pemandangan belakang kek yang kurang best tu. Almaklumlah.. rumah orang yang rajin memasak dengan dibantu oleh hero-hero yang masih kecil. Kalau tak bagi tolong ada yang mengamuk pulak...
Cantik tak kek ni? Cik Mun buat ni `first time' tapi alhamdulillah menjadi walaupun agak keras sikit bahagian cheese nya tu. Sebab Cik Mun memandai-mandai tak ikut resepi (letak 2 sudu tepung gandum dalam adunan cheese). ...Tu la.. menderhaka sangat kak tuan punya resepi asal...Walau macammanapun, Cik Mun nak `say tq' dan mintak izin ye...kat pemilik blog ni ( http://sebuahpertemuankita.blogspot.com) sebab resepi adalah dari dia.
BAHAN-BAHAN KEK COKLAT :-)
2 biji
telur gred A
1 cawan
gula halus
1 camca
teh esen vanilla
Secubit
garam
1/2 cawan
air panas
1/2 cawan
susu cair
1/2 cawan
minyak jagung
1 cawan
tepung gandum*
3 camca
besar serbuk koko*
1 camca
teh soda bicarbonate*
1/2 camca
teh baking powder*(*disatukan
dan di ayak)
BAHAN-BAHAN LAPIS CHEESE :-)
250 gram
krim cheese
60 gram
gula halus
1 biji
telur gred A
1 camca
besar tepung gandum
1 camca
besar air
CARA
MEMBUATNYA :-)
- Panaskan kukusan. Gunakan acuan bulat 8 inci. (Cik Mun tak lenser dengan minyak sebab memang dah `non sttick' punya acuan).
- Putar telur dan gula hingga kembang dan pekat, masukkan esen vanilla dan garam, putar rata.
- Tambah susu cair, minyak jagung dan air panas, putar sebati dengan kelajuan sederhana.
- Masukkan bahan2 yang diayak sedikit demi sedikit hingga habis, putra rata dan matikan mixer. Bagi kepada 2 bahagian sama banyak. Ketepikan.
- Putar krim cheese dan gula hingga sebati dan licin. Masukkan telur dan putar hingga kembang. Tambah tepung dan air, putar hingga semua sebati dan tidak berbintil2.
- Tuang satu bahagian kek coklat. Ratakan dan kukus hingga masak dengan api sederhana. (Masa lebih kurang 20 minit) .
- Atas kukusan adunan coklat yang telah masak, tuang pula adunan krim cheese, ratakan dan sambung kukus 20 minit lagi.
- Tuang baki bahagian kek coklat ratakan dan sambung kukus selama 45 minit atau hingga masak (bila anda cucuk dengan lidi sate atau cake tester di bahagian tengah kek dan keluarnya bersih, tanda kek dah masak).
- Sejukkan kek sekejap, kemudian boleh keluarkan dari acuan. Biar kek sejuk sepenuhnya atas jaringan dan boleh dipotong untuk dihidangkan.....
Please Credit to http://sebuahpertemuankita.blogspot.com
Jadi dah tu...nmpk sedap ni
BalasPadamtengkiu... keras pun habis gak...
BalasPadam