`Feel' sehari dua ni rasa macam nak makan perut lembu je. Suami Cik Mun pun sama. Anak-anak cuma tumpang makan kuah je la sebab mereka tak suka perut lembu. Lembik katanya. `So', geli nak makan.
Gambar close-up yang Cik Mun suka tengok dan
kalau `real' atas meja `sure' dah kena ngap.
Bahan-bahannya:
1/2 kilo perut (perut lembu) - beli di pasar yang siap direbus dan dibersihkan.
350 gram buah betik yang dipotong nipis
2 biji kentang sederhana besar
2 sudu teh serbuk kunyit
3 keping asam jawa
400ml santan pekat
4 tangkai daun kesom.
2 batang serai *
1/4 inci lengkuas*
6 tangkai cili padi (kalau suka pedas boleh tambah lagi)*
6 biji bawang kecil*
1/4 biji bawang besar*
2 sudu teh belacan*
7-9 ekor ikan bilis*
Cara-cara memasaknya:
- Rebuskan buah betik dan kentang hingga empuk. - buang sedikit air dan hanya tinggalkan sedikit sebagai tambahan kuah kepada kuah santan nanti.
- Dengan menggunakan air yang sama, masukkan perut, bahan kisar, asam keping, serbuk kunyit dan daun kesom. Tunggu sekejap hingga perut empuk.
- Akhir sekali, masukkan santan dan garam. Kacau selalu bagi mengelakkan santan bergentel.
- Sedia dihidangkan, lagi `best' kalau dapat ikan masin/ikan kembong goreng sekali.
Saiz hidangan adalah untuk 5 orang.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan