Jumaat, 16 Mei 2014

Ayam Masak Halia Bercendawan Butang

Temangu kat depan peti ais. Ayam yang dibeli oleh `En. Husband' banyak sangat. Tak tahu nak masak apa dah. Tiba-tiba je timbuk ide anak masak ni bila tengok pulak ada hala dan cendawan butang.
 


Masakan ni mengingatkan Cik Mun pada tauke Cina yang Cik Mun keje `cybercafé’ masa lepas sekolah dulu. Tauke Cina tu selalu belanja Cik Mun makan nasi Bungkus  ayam halia. Tengkiu `ex boss'... Ntah dimana dia sekarang ni.

Ok lah. Kenang tu kenang jugak. Resepi dan bahan-bahannya seperti di bawah ni...



Bahan A
200gm ayam (potong kiub)
4-6  kuntum cendawan butang kering
½ biji kuib ayam
1 inci halia *
2 ulas bawang putih*
½ biji bawang besar – potong dadu
1 sudu makan tepung jagung – bancuh dengan sedikit air
Sedikit minyak untuk menumis

Bahan bertanda * hendaklah ditumbuk lumat.

Cara-cara memasaknya
  1. Tumiskan bahan tumbuk dengan bawang besar. Tunggu hingga naik baunya.
  2. Masukkan cendawan butang, kiub ayam dan air tepung jagung. Air yang dimasukkan adalah berdasarkan sebanayk mana kuah yang disukai. Tunggu hingga cendawan empuk.
  3. Masukkan ayam dan garam. Tunggu 4-5 minit hingga ayam masak.
  4. Sedia dihidangkan dengan nasi panas.
Saiz hidangan adalah untuk 2 orang.
 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan