Temangu kat depan peti ais. Ayam yang dibeli oleh
`En. Husband' banyak sangat. Tak tahu nak masak apa dah. Tiba-tiba je timbuk ide
anak masak ni bila tengok pulak ada hala dan cendawan butang.
Masakan ni mengingatkan Cik Mun pada tauke Cina
yang Cik Mun keje `cybercafé’ masa lepas sekolah dulu. Tauke Cina tu selalu
belanja Cik Mun makan nasi Bungkus ayam
halia. Tengkiu `ex boss'... Ntah dimana dia sekarang ni.
Ok lah. Kenang
tu kenang jugak. Resepi dan bahan-bahannya seperti di bawah ni...
Bahan A
200gm
ayam (potong kiub)
4-6 kuntum cendawan butang kering
½ biji
kuib ayam
1 inci
halia *
2 ulas
bawang putih*
½ biji
bawang besar – potong dadu
1 sudu
makan tepung jagung – bancuh dengan
sedikit air
Sedikit
minyak untuk menumis
Bahan bertanda * hendaklah
ditumbuk lumat.
Cara-cara
memasaknya
- Tumiskan bahan tumbuk dengan bawang besar. Tunggu hingga naik baunya.
- Masukkan cendawan butang, kiub ayam dan air tepung jagung. Air yang dimasukkan adalah berdasarkan sebanayk mana kuah yang disukai. Tunggu hingga cendawan empuk.
- Masukkan ayam dan garam. Tunggu 4-5 minit hingga ayam masak.
- Sedia dihidangkan dengan nasi panas.
Saiz hidangan adalah untuk 2
orang.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan