Ulam rebus dan tak rebus pon ada
Berhujung minggu ni Cik Mun akan makan ulam-ulaman yang dipetik segar dari belakang rumah Cik Mun je. Memang betul, petai tu pokok yang ada di belakang rumah je, masa Cik Mun beli tanah lot rumah yang Cik Mun sekeluarga duduk ni, tuan tanah memang dah tanam pelbagai pokok yang dah boleh dimakan hasilnya macam pokok petai tu, pokok rambutan pokok durian, pokok langsat, pokok dokong, pokok duku, pokok mangga, pokok pisang tanduk, pokok pisang berangan, pokok cempedak dan banyak lagi lah. Itulah untuknya kalau duduk kampung. He he he he hu hu ha ha ha jangan dengki okey
Favourate Cik Mun. Ulam betik tua rebus, keladi bunting celur dan ulam petai. Keladi bunting je mak angkat Cik Mun yang berniaga kasi free.
Sambal picit terung belalang. Terung belalang tu ambil dari belakang rumah je.
Cik Mun tanam sendiri.
Tak payah nak beria sangat kekadang tu sebab tekak ni kalau datang rasa nak makan masakan kampung, ini je lah yang terpikir nak makan. Tapi kalau ada kari ke, pape lagi lauk-pauk sebagai penambah menu pun okey jugak kan.
Ikan temeung sardin goreng berbawang dan cili besar.
Ikan tu beli, tak mampu nak bela / tangkap sendiri
Ikan kedera masin goreng. Kasi serap itu minyak kalau tak nanti kolestrol banyak!
darah tinggi pun ada jugak kalu...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan